MOSHATÓ PELENKÁK MOSÁSAMosható pelenka kezelése két használat között. Mivel moshatjuk a mosható pelenkákat? Használt mosipelus tárolása. Folttisztítás. Ezek a leggyakrabban feltett kérdések a a mosipelusokkal kapcsolatban.

A használt pelenka kezelése

Ha a pelenkát „baleset” érte, akkor próbáld meg eltávolítani a szennyeződést, majd öblítsd ki a pelenkát. Mosószappanal vagy marhaepeszappannal kezeld a foltot.
Néhányszor öblítsd ki tiszta vízzel, hogy a szennyeződés nagy része távozzon a pelenkából

Mosható pelenkák tárolása

•Előkezelés után nincs más dolgunk, mint hogy a gyengén kicsavart pelenkákat összegyűjtsük egy fedeles vödörben vagy teljesen szagmentes pelenkatárolóban. A pelenkák tetejére egy szivacsra (ne közvetlenül a pelenkára, foltot ejthet) csepegtess 8-10 csepp teafaolajat, amely fertőtlenítő hatású és nagyon jó szagtalanító is. De akinek nem jön be a teafa olaj erős illata, az használhat más gombaölő illóolajat is, mint pl. levendulaolaj, citromolaj. Pár napig nagyon jól el lehet tárolni a pelenkákat így, amíg ki nem mosod őket. A pelenkák áztatása nem ajánlott.
• Az optimálisan összeválogatott pelenkakészletet csak 3-4 nap után kell mosni. Így lesz gazdaságos a mosás és így tudod a ráfordított energiádat és idődet a legjobban beosztani. A pelenkák sem használódnak el úgy, ha nem naponta mosod őket. Ha te nem szeretnél napokat várni, akkor akár naponta is kimoshatod a pelenkákat. Soha ne töltsd tele teljesen a mosógépet, csak 3/4 részéig, hogy a pelenkákat elegendő vízzel tudja kiöblíteni a mosógép.
• Ha tépőzáras pelenkát használsz, akkor azokat betépőzárazva, a többi külsővel együtt, amit pedig szétpatentolva egy nagy mosózsákban tedd bele a mosógépben, mert így kevésbé használódnak el.
•Mivel moshatjuk a mosható pelenkákat? Környezetkímélő mosószerek használata a legjobb megoldás. Ami jól bevált nekünk: folyékony öko mosószer, melynek 5%-nál kisebb a szappan és illóolaj tartalma, folyékony mosódiógél, mosószóda, házi készítésű mosószerek, mosószóda vagy borax (kivéve gyapjú külsők), ill. mosótojás (Ecoegg) a pelenka betétekre. Választhatod a boltokban kapható mosószereket is, amelyek illatmentesek.
• Amit ne használj az az öblítő, mert eltömíti a pelenka pórusait és elveszti a nedvszívó képességét. Mosóparfüm vagy illóolajok használata ajánlott. Használj ecetet öblítőként, lágyítja az anyagokat és fertőtlenít. A 5-10 csepp mosóparfüm vagy 100%-os illóolaj használható öblítőként. Drogériákban kapható fertőtlenítő öblítőt is alkalmazhatsz.
• Hidegvizes öblítő program és centrifugázás ajánlott a mosás előtt de nem feltétlenül szükséges, csak nagyon szennyezett pelenkáknál.
•ECO programot ne használj, mert a kevés vízhasználat miatt nem tudja kitisztítani a pelenkákat a mosógép.
• Válassz helyette pamut intenzív mosást!
•TIPP! Ha a mosógéped a szennyes súlya alapján adagolja a vizet a mosáshoz, akkor 2-3 liter vizet nyugodtan beleönthetsz a pelenkák betöltése előtt a mosógépbe.

Mosható pelenkák szárítása

• Ruhaszárítón való szárítás ajánlott.
• Tavasz és ősz között a szabadban, a napon a legjobb szárítani a pelusokat. A napnak folttisztító és fertőtlenítő hatása is van.
• Szárítógépben való szárítás alacsony hőfokon ajánlott.
• Fontos! A mosható pelenkáknak teljesen száraznak kell lenniük, mielőtt ráadnád a babádra megint.

Mosható pelenka tárolása


A pelenkák mosása és szárítása után készítsd elő a pelenkákat a használatra. Az AIO pelenkák készen állnak, velük nincs semmi teendőd. A pelenka külsőkbe, a zsebes pelenkákba, ill. a AI2 pelenkákba pedig rakj pelenkabetétet. Így már készen is állnak a következő használatra.vissza a kollekciókhoz